Srbija i SAD 20 godine kasnije (2000-2020)

08.04.2021.
Americke Investicije Preuzmite dokument

Ove godine obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. Tradicionalno prijateljski i intenzivni odnosi prolazili su kroz više faza. Nakon demokratskih promena, odnosi su znatno poboljšani u svim oblastima.

Od 2000. do danas SAD su važan investitor u Srbiji. Prema procenama, američke kompanije su uložile nekoliko milijardi dolara. Među najvećim investitorima upravo su kompanije iz SAD. Ono što obećava, povećano je interesovanje američkih tehnoloških kompanija za Srbiju, sa posebnim naglaskom na mogućnosti u e-upravi, klaudu, digitalizaciji i sl.

Do sad a nije postojalo nijedno istraživanje koje ukazuje na strukturu američkih investicija i donacija u Srbiji. Otuda u domaćem medijskom prostoru često šum i konfuzija o tome koji su najveći investitori u Srbiji, koji su najveći donatori, a koji su kreditori…

Ova edicija sadrži analizu o investicijama i donacijama SAD u poslednje dve decenije, i niz članaka relevantnih sagovornika, čime omogućavamo domaćoj javnosti i poslovnoj zajednici da kritički procene prisustvo i uticaj prisustva SAD u Srbiji. Takođe, edicija je doprinos naše medijske kuće unapređenju medijske i finansijske pismenosti građana Srbije.